Een blog beginnen? Dat is technisch zo geregeld. Een verhaal dat in je hoofd zit op die blogpagina zetten, daar moet je even voor gaan zitten. Als je dan volgens een plan werkt is de kans groter dat je jouw verhaal, bijvoorbeeld in een blog, kunt verwoorden. Stap 1 is: beginnen, maar er zijn meer stappen die ik hieronder uitleg. Lees dus lekker door.
Dit artikel is geactualiseerd op 7 juni 2021
Stap 1: blog beginnen
Ga zitten en begin gewoon met schrijven. Je kunt beginnen met het bedenken van een titel, maar dat is nog niet noodzakelijk. Let niet op stijl, spelling, punten en komma’s, schrijf alles op wat je kwijt wilt over je onderwerp. Dit kan op de computer, maar soms werkt het beter om dit met pen en papier te doen. Je bent dan minder geneigd om fouten te gaan verbeteren. Het helpt ook vaak om je gedachten te ordenen. Schrijf ook de zaken op die je later eventueel nog moet uitzoeken.
Stap 2: ordenen
Je hebt alles in het wilde weg opgeschreven. Zoek eventueel de dingen op waar je nog vraagtekens bij hebt en voeg die toe. Maak nu een indeling die aangeeft wat het onderwerp is, wat je argumenten zijn en sluit eventueel af met een conclusie. Zet dingen die bij elkaar horen in paragrafen en geef die aan met duidelijke tussenkopjes. Bedenk ook een titel die de aandacht trekt. Mensen die je tekst scannen, zien aan de titel en de tussenkopjes snel waar het over gaat.
Stap 3: schrijven is schrappen
Lees je verhaal nog eens door. Dekt de titel de lading? En kloppen de tussenkoppen ook? Schrap overbodige (bij)woorden. Ga ook nog eens na of je geen dingen dubbel zegt. Al schrijvende in stap 1 zijn er misschien meer onderwerpen in het verhaal geslopen. Richt je in je verhaal op één onderwerp, dus streep andere dingen weg. Die kunnen dan mooi dienen als input voor een volgend blogartikel.
Stap 4: redactie
Je bent al een heel eind. Nu ga je nog een keer met de stofkam door de tekst.
- Lees eens hardop. Vaak hoor je dan beter welke zinnen niet lekker lopen. Struikel je zelf al over de formulering, dan is de kans groot dat je lezers dat ook doen. Die zinnen pas je aan.
- Teksten met spelfouten geven de lezer geen reden om je te vertrouwen. Alleen daarom al moet je de tekst nog een keer heel kritisch doorlezen. Het is een bekend gegeven dat je over je eigen fouten heenkijkt, dus nog beter is het om een ander te laten lezen. Als dat niet kan, kun je eventueel je tekst van achteren naar voren lezen. De bekende context is dan weg, waardoor je de fouten misschien wel ziet.
- Leg je tekst weg en lees hem de volgende dag nog een keer. Mijn ervaring is dat ik altijd nog wel een klein foutje ontdek of dat ik toch nog één of meerdere zinnen anders ga formuleren.
**Bonustips**
Mensen zijn visueel ingesteld, dus bij het praatje hoort een plaatje. Een stockfoto kan, maar is het niet veel leuker om een eigen foto te plaatsen? Van iets nieuws wat je de lezers wilt laten zien of juist iets wat heel herkenbaar is. Met een mobiele telefoon heb je zo een toepasselijk plaatje van goede kwaliteit geschoten.
Jouw verhaal klaar? Als het om drukwerk gaat, heb je al nagedacht over de verspreiding en vindt het zijn weg naar de lezers vaak wel. Is het een digitaal verhaal? Zoek dan de interactie via de sociale media.
Heb je moeite met het schrijven? Misschien kan TekstGevoel iets voor je betekenen, bijvoorbeeld met de Content Check.
Geef een reactie