Simpele teksten zijn helder en zonder veel nadenken te begrijpen. ‘Simpele’ heeft hier dus geen nare betekenis, maar staat voor makkelijk leesbaar. Simpel is voor iedere doelgroep weer anders, dus lees verder en kijk welke tips jij kunt toepassen om makkelijk leesbare verhalen te schrijven.
Dit artikel is geactualiseerd op 18 februari 2025
Simpele teksten schrijven is moeilijk!
Zo die staat.
Iets slims schrijven met eenvoudige woorden is moeilijk. We gebruiken maar wat graag moeilijke of vage woorden. Waarom? Om te laten zien hoe slim we zijn? Of juist om te verhullen dat we het ook niet allemaal precies weten? Hoe dan ook, als je rekening houdt met onderstaande zaken, wordt je verhaal beter leesbaar.
1. Schrijf zoals je praat
Huh, dat is toch juist niet de bedoeling?
Dat klopt, niet alle teksten lenen zich voor informeel taalgebruik maar als het past, gebruik dan spreektaal en persoonlijke anekdotes. Doe gewoon net of je een mens bent.
2. Geen vaktaal
Vaktaal is voor lezers vaak moeilijk te volgen. Als je wilt dat ‘buitenstaanders’ je verhaal begrijpen, zet je teksten dan niet vol met vaktermen..
Joachim zit in de aanslagregelen en is vpb-specialist. … Gerard is registeraccountant en houdt zich voornamelijk bezig met vraagstukken op het gebied van Transfer-pricing en het uitvoeren van Compliance verkenningen.
De cursieve tekst komt uit een blog over werken bij de belastingdienst. Het is leuk om te lezen over de snuffelstages van een student bij medewerkers op diverse afdelingen van de belastingdienst. Maar voor mij blijft het de vraag wat een vpb-specialist is. En wat is transfer-pricing en waar moet ik aan denken bij compliance verkenningen?
Maar wat als je niet om jargon heen kunt?
In digitale teksten kun je dan via een link verwijzen naar een site waar meer uitleg staat. Of je zorgt dat er een uitleg verschijnt als je met de muis een woord aanwijst of door op het woord te klikken. In gedrukte teksten geef je een uitleg door middel van bijvoorbeeld een voetnoot of je maakt een lijst waarin het jargon wordt toegelicht.
3. Wat wil de lezer?
Vraag je bij alles wat je schrijft het volgende af: wil de lezer dit weten of wil ik het graag vertellen. Die twee dingen zijn niet altijd hetzelfde.
Maak duidelijk wat de lezer kan verwachten en geef door een heldere indeling aan waar je van onderwerp verandert. Werk bijvoorbeeld met paragrafen, tussenkopjes en witruimte.
4. Korte paragrafen
Schrijf korte paragrafen van ongeveer tien zinnen. Schrijf niet alleen maar ellenlange zinnen of hele korte, maar varieer in lengte. Je geeft je lezers op die manier prettig leesbare delen tekst en ze krijgen de gelegenheid om tussendoor even na te denken over wat ze hebben gelezen.
5. Combineer praatje en plaatje
Cliché! Het valt niet mee om het als tekstschrijver toe te geven maar een foto of andere afbeelding zegt meer dan duizend woorden. Zoek dus de juiste combinatie van woord en beeld. Je kunt zelf foto’s (laten) maken, foto’s/afbeeldingen kopen of gebruikmaken van rechtenvrije foto’s.
6. Vraag en antwoord
Stel een vraag en geef het antwoord. Het zorgt niet alleen voor teksten waar je lezers iets aan hebben, maar het helpt je als schrijver ook je gedachten te ordenen. Daarnaast werkt deze tactiek ook goed voor je zoekmachineresultaten.
7. Zeker weten? Laat iemand tegenlezen
Kijk nog eens of er geen overbodige of vage woorden in staan. Door die te schrappen wordt je tekst krachtiger.
Wil je zeker weten dat je verhaal wordt begrepen? Laat het iemand lezen en vraag om een eerlijke reactie voor je het publiceert.
Laat eens weten of je iets aan deze tips hebt. Aanvullingen zijn natuurlijk ook welkom in de comments.
Afbeelding: FreeImages.com/André Bergonzzi
Geef een reactie