Als je jouw verhaal door iemand anders wilt laten vertellen is het belangrijk dat je goed aangeeft hoe dat moet. Alleen zo kan de ander jouw gedachten en wensen goed vertalen. Waar moet je aan denken bij zo’n briefing voor contentproductie?
Dit artikel is geactualiseerd op 7 april 2025

Zo veel media, zoveel soorten verhalen, of content, zoals dat tegenwoordig zo mooi heet. Wat die verhalen gemeen hebben is dat het vertellen ervan een doel heeft. De verschillen zitten met name in het feit of ze online of offline worden gepubliceerd. Deze en andere belangrijke zaken zet je in een briefing voor contentproductie.
Briefing contentproductie
Zeker als je als bedrijf iets wilt vertellen, doe je er goed aan om na te denken over het hoe en wat en dat zet je in een briefing. In die briefing staan dus richtlijnen waaraan een tekst moet voldoen. Een duidelijke opdrachtformulering maakt de kans dat je krijgt wat je voor ogen hebt een stuk groter. Geen wollige verhalen maar korte en krachtige antwoorden op de volgende vragen:
Wie vertelt het verhaal?
Vertel in het kort iets over de achtergrond van je bedrijf/organisatie. Het helpt de tekstschrijver bij de beeldvorming over bedrijf en doelgroep.
Wat wil je vertellen?
Maak duidelijk wat de kernboodschap van je verhaal is.
Voorbeeld: schrijf een tekst over onze chiropractiepraktijk waarin de focus ligt op het behandelen van hoofdpijn.
Aan wie vertel je het verhaal?
Als het goed is weet je hoe je doelgroep eruitziet. Wil je die als geheel aanspreken of kies voor je een deel van die groep, zoals in het voorbeeld van de chiropractor?
Via welk kanaal ga je het vertellen?
Lezen op een beeldscherm of op papier, het is een wereld van verschil schreef ik al eens in een blog over het lezen van webteksten. Ieder communicatiekanaal vraagt dan ook een andere manier van schrijven. Een webtekst speelt een rol bij de vindbaarheid op internet (SEO). Vermeld in dat geval de zoektermen waarop je bedrijf/organisatie gevonden wil worden. Zo’n tekst wordt heel anders geschreven dan een artikel dat in gedrukte vorm verschijnt.
Wat is het doel van je verhaal?
Wil je de lezer informeren, vermaken, overtuigen of activeren? Het doel bepaalt vaak ook de vorm van de on- en offline tekst, bijvoorbeeld korte nieuwsberichten, handleidingen, blogs, teksten voor brochures of folders, socialmedia-berichten of achtergrondartikelen
Hoe lang mag de tekst zijn?
Vaak gelden er vaste formats die het aantal woorden bepalen.
Schrijfstijl
Als je een bepaalde schrijfstijl nastreeft dan is het voor de beoogde auteur belangrijk om dat te weten. Laat het weten of er al een bepaalde schrijfstijl is of dat de tekst bijvoorbeeld op taalniveau B1 geschreven moet worden.
Overige vragen
Het is ook handig om vooraf antwoorden te hebben op de volgende vragen:
- Wat is de deadline?
- Moet de schrijver zelf informatie zoeken of heb je zelf al het een en ander beschikbaar?
- Als er geïnterviewd moet worden, wie maakt de afspraak?
- Wie zorgt er voor beeldmateriaal?
- Hoe wordt de tekst aangeleverd? Bij webteksten is het bijvoorbeeld handig om deze meteen in het contentmanagementsysteem (cms) te zetten. Dan moet de externe auteur wel toegang hebben tot het cms.
- Uitbesteden kost geld. Wat is je budget?
- Hoe zijn auteursrechten geregeld?
- Wie is aanspreekpunt voor de tekstschrijver? Zet hier ook een telefoonnummer en e-mailadres bij.
Zorg ervoor dat alle informatie in een duidelijke vormgeving staat, die de briefing makkelijk leesbaar maakt.
Geef een reactie