Wat doe jij als je snel iets wilt weten? Grote kans dat je zegt ‘opzoeken op internet’ of ‘even googelen’. Als je als bedrijf gevonden wilt worden, kun je niet meer om internet heen. Dus, waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het maken van een contentstrategie.
Dit artikel is geactualiseerd op 18 september 2023
Over de reikwijdte van het begrip contentstrategie kun je een mooie discussie opzetten. In dit artikel ligt de focus op de strategische inzet van online communicatiekanalen in brede zin, dus niet alleen social media maar bijvoorbeeld ook websites en digitale nieuwsbrieven.
Inhoud contentstrategie
Als je net als ik zp’er bent, is het niet zo spannend. Je komt er met ‘me, myself and I’ wel uit. Werk je in een groter geheel dan kunnen er tegengestelde belangen zijn. Daarom is het belangrijk om het planmatig aan te pakken, zodat er een contentstrategie ontstaat met een breed draagvlak.
In die strategie leg je vast:
- welke content er nodig is;
- de doelgroep(en);
- welke kanalen je gaat gebruiken;
- wanneer je content plaatst;
- wie de content gaat maken en plaatsen;
- hoe je de effecten van de content meet.
Online strategie
Een contentstrategie sluit aan op de organisatiedoelen. Een totaalplan dat offline en online combineert is mooi, maar moeilijk omdat online-communicatie zich zoveel sneller ontwikkelt dan de offline-variant. Voor die laatste heb je waarschijnlijk ook al een bestaande strategie die zich niet zomaar laat ombuigen. Daarom richt dit artikel zich met name op online-kanalen. Zorg dat de boodschap die je online uitdraagt de kernboodschap van je organisatie aanvult en ondersteunt. We kijken nog eens stap voor stap naar de inhoud van een contentstrategie.
Content
Online-content kent diverse vormen, zoals onder andere blogs, websiteteksten, berichten op diverse socialmediaplatformen, whitepapers en digitale nieuwsbrieven. De vorm die je gebruikt hangt samen met wat je wilt bereiken, bijvoorbeeld verkopen, je lezers informeren, aandacht trekken of betrokkenheid creëren.
Doelgroep(en)
Het ligt voor de hand om bij het maken van je content uit te gaan van jezelf, wat wil jij vertellen. Dat is niet per definitie verkeerd, maar een beter uitgangspunt is ‘wat wil de lezer weten?’ en waar haalt hij of zij de informatie. Ken de vragen van je doelgroep en weet van welke kanalen deze groep gebruikmaakt.
Kanalen
Als je je doelgroep kent dan is de keuze voor kanalen een eitje. Je weet waar ze zijn, dus daar ben jij ook. Punt van aandacht is dan wel dat je de (on)mogelijkheden van de diverse kanalen kent, zodat je content er overal goed uitziet. Denk er ook aan dat teksten op een beeldscherm anders lezen dan op papier.
Planning
Een website ontleent succes doorgaans aan het dynamische deel. De dynamiek van andere online kanalen heeft geen nadere toelichting nodig. Een overzicht van activiteiten helpt je om een planning te maken zodat je precies weet wat je wanneer en waar moet plaatsen.
Contentproductie en plaatsing
De algoritmes van Google worden geavanceerder. Het eenvoudig manipuleren van zoekresultaten is dan ook verleden tijd. Dat maakt dat waardevolle, inhoudelijke content belangrijk is. Iedere contentvorm heeft ook weer specifieke eigenschappen waarmee je rekening moet houden. Een websitetekst ongewijzigd doorplaatsen op Facebook voegt niets toe. X (voorheen Twitter) kent de beperking van 280 tekens. Digitale nieuwsbrieven zijn kort en krachtig met links naar je website. Denk goed na of jijzelf of iemand binnen het bedrijf over voldoende tijd en vaardigheid beschikt om die verschillende soorten content te schrijven.
Voor het plaatsen maak je gebruik van een contentmanagementsysteem. Uiteraard moet je ook daar een keuze maken. Er zijn diverse gebruiksvriendelijke systemen beschikbaar waardoor plaatsen weinig problemen zal opleveren.
Meten
Met je content streef je bepaalde doelen na. Je wilt dan ook weten of je die doelen bereikt. Google Analytics biedt diverse inzichten in je websitebezoeken en ook de socialmediaplatforms bieden vaak meer statistische inzichten dan alleen aantallen volgers, fans of likes.
Zoals dat bij veel zaken het geval is, is een planmatige aanpak belangrijk. Dit artikel beschrijft de basisbeginselen van een contentstrategie. Het geeft aan dat inhoudelijke content belangrijk is.
Hulp nodig bij het schrijven van je content? Neem gerust eens contact op.
Geef een reactie