Heb je een website laten maken, maar staan daar nog steeds de proefteksten van de webbouwer op? Of heb je lang geleden een website online geslingerd en is die aan een update toe? Dan moet je aan de slag met teksten schrijven of aanpassen. Hier lees je hoe je dat aanpakt (of hoe je het uit kunt besteden).
Voor je begint is het handig om te weten dat websitebezoekers altijd haast hebben. Ja, ook die van jouw website. Ze willen snel zien of ze bij jou vinden wat ze zoeken. Begin daarom met aandacht besteden aan het doel en de doelgroep van de website. Doe dat ook als het gaat om het aanpassen van een bestaande website. Het kan zomaar zijn dat je doelen zijn verschoven waardoor ook de doelgroep veranderde. Als je weet wat en wie je wilt bereiken, kun je met de volgende tips aan de slag.
Overzicht op de website
Een overzichtelijke website houdt de aandacht van ongeduldige lezers beter vast.
- Schrijf per webpagina over één onderwerp, dat is naast overzichtelijk ook goed voor de vindbaarheid.
- Zorg dat de lezer op iedere pagina in actie kan komen, bijvoorbeeld contact opnemen, een bestelling plaatsen of doorklikken naar meer informatie. Dit doe je door middel van duidelijke knoppen/buttons, eventueel in een afwijkende kleur.
- Voeg afbeeldingen toe.
- Zorg dat de tekst makkelijk leest, ook op kleine schermen, besteed dus aandacht aan de opmaak:
- Gebruik witregels tussen alinea’s.
- Let op de lettergrootte en de regelafstand.
- Maak gebruik van tussenkoppen.
- Schrijf alinea’s/tekstblokken van drie tot zes regels.
- Varieer met korte en lange zinnen.
- Gebruik lijstjes (genummerd of met stippen, vierkantjes, vinkjes etc.).
Een voorbeeld van een tekst
Het lezen van schermteksten gaat over het algemeen ongeveer 25 procent trager dan het lezen op papier. Een tekst op een scherm in kleine letters met zinnen die dicht op elkaar staan nodigt dan nog minder uit om te lezen. Denk dus aan bovenstaande tips
Het lezen van schermteksten gaat over het algemeen ongeveer 25 procent trager dan het lezen op papier. Een tekst op een scherm in kleine letters met zinnen die dicht op elkaar staan nodigt dan nog minder uit om te lezen. Denk dus aan bovenstaande tips.
Het lezen van schermteksten gaat over het algemeen ongeveer 25 procent trager dan het lezen op papier. Een tekst op een scherm in kleine letters met zinnen die dicht op elkaar staan nodigt dan nog minder uit om te lezen. Denk dus aan bovenstaande tips.
Teksten schrijven
Een overzichtelijke website oogt fijn waardoor je bezoekers vasthoudt en dan wil je ze natuurlijk wel iets nuttigs vertellen, dus we kijken ook even naar de inhoud.
- Verplaats je in de doelgroep/lezer. Uitgangspunt is dat je schrijft wat de sitebezoeker wil vinden op jouw site. Dat is soms iets anders dan schrijven wat jij de lezer wilt vertellen.
- Pas je schrijfstijl aan op het doel van je website. Doelen kunnen zijn informeren, activeren, verkopen/conversie bereiken of service verlenen. Over de verschillende stijlen lees je meer in AIDA of wijnglas?
- Zet belangrijke informatie in de eerste twee alinea’s/tekstblokken van een pagina, bijvoorbeeld je aanbod en waarom ze voor jou moet kiezen.
- Voorkom het gebruiken van vak- en vaagtaal, vertel concreet wat de lezers van jouw diensten of producten mogen verwachten.
- Een voorbeeld van vak- en vaagtaal: Met slimme a9 Gen4 processor voor betere beeldkwaliteit en bediening.
- Beter is: Door de slimme a9 Gen4 processor is het beeld extra gedetailleerd en kleurrijk en beweeg je vloeiend door het smartmenu.
- Zorg dat je weet welke zoekwoorden je doelgroep gebruikt en verwerk die in de titel, tussenkoppen, inleiding en afsluitende alinea. Door het goed toepassen van titel en tussenkoppen ziet de haastige lezer heel snel waar de pagina over gaat.
- Afbeeldingen maken een website aantrekkelijker, maar Google kan ze niet ‘zien’. Door iedere afbeelding te voorzien van een alt-tekst, liefst met zoekwoorden, geef je ze een omschrijving mee die Google wel kan lezen.
- Zaai geen twijfel, wees overtuigd van jezelf en gebruik dus geen twijfelwoorden zoals meestal, soms, misschien, mogelijk of eventueel. Ze verzwakken je tekst.
- Laat werkwoorden werken, dat leest veel prettiger.
- Dus niet: We gaan over tot verbreding van het tegelpad in de tuin.
- Wel: We verbreden het tegelpad in de tuin.
- Durf het formele taalgebruik ook eens los te laten in geschreven teksten. Ik zie veel geboren vertellers verzanden in moeilijke woorden en zinnen als ze het verhaal dat ze vol vuur vertellen op moeten schrijven voor bijvoorbeeld hun website. Schrijf het anders eens op zoals je het tegen een kennis op een verjaardag zou vertellen. Ik weet zeker dat het dan wel prettig leest.
Stap voor stap een tekst schrijven? Dan kan deze methode je helpen: D.E.S.K.: in vier stappen een lekker leesbare tekst schrijven.
Tekst klaar?
Klaar met schrijven? Mooi, dan ga je de tekst nog een keer kritisch doorlezen. Niet leuk, wel nodig, want je gaat er geheid nog foutjes uithalen. Je weet wel, d’s en t’s, je voegt missende woordjes toe of schrapt overbodige woorden. Lees het eens hardop en luister of er een lekker ritme in je verhaal zit.
Of het schrijven toch maar uitbesteden?
Alle tips toegepast maar toch niet tevreden? Dan is uitbesteden een optie. Neem contact met me op, dan help ik je zodat de website snel (weer) online is.
Bellen: 06 102 164 25 | Mailen: annette@tekstgevoel.nl of gebruik de WhatsApp-knop.
Geef een reactie