Bloggen lijkt het wondermiddel te zijn om je doelgroep en potentiële klanten te informeren. Een wondermiddel is een groot woord, maar het kan veel voor je doen. Waar moet je aan denken als je met je verhaal wilt overtuigen?
Dit artikel is geactualiseerd op 7 juni 2021
Net als bij alle inspanningen die je als ondernemer levert, geldt ook voor bloggen bezint eer ge begint. Dat betekent dat je eerst een contentstrategie uitstippelt die aansluit op je bedrijfsdoel(en) en de wensen en behoeften van je doelgroep. Het bloggen is dan onderdeel van die strategie en opgenomen in de contentplanning. Het voert te ver om in dit blog verder in te gaan op het opstellen van zo’n strategie, maar in het artikel ‘Genoeg redenen waarom je een contentstrategie nodig hebt’ kun je daar meer over lezen.
Waarom bloggen?
Internet is niet meer weg te denken uit ons bestaan. Dat maakt het voor jou heel makkelijk om te laten zien wat jij doet, voor wie, waarom en hoe, bijvoorbeeld door middel van een blog. Met een goed verhaal kun je bestaande én potentiële relaties:
- overtuigen van jouw deskundigheid op je vakgebied;
- een persoonlijk gezicht tonen;
- vragen te reageren op je blogs en zo een gesprek aangaan;
- informeren over een nieuw product of een nieuwe dienst.
Zoekwoorden
Een andere mooie bijkomstigheid is dat blogs je beter vindbaar maken voor de zoekmachines. Zeker als je ook nog aandacht besteedt aan het gebruik van de juiste zoekwoorden. Welke woorden typt iemand in als hij of zij op zoek is naar jouw product? Heb je nog geen zoektermen bepaald bij het maken van je website, dan moet je het zeker alsnog gaan doen. Het vinden van die woorden vraagt ook even tijd maar er zijn toepassingen om je daarbij te helpen, zoals de Google Zoekwoordenplanner.
Hoe bloggen?
Er zijn miljoenen blogs op internet te vinden en die zien er allemaal anders uit. Er is dus geen goed of fout, maar het is handig om aandacht te besteden aan de volgende zaken:
- De inhoud van je blog. Weet wat je doelgroep(en) bezighoudt en speel daarop in. Geef praktische tips of link naar meer informatie elders op internet, bijvoorbeeld je eigen website. Op die manier profileer jij je als expert en biedt je de lezers meerwaarde. Volg eventueel de actualiteit via bijvoorbeeld Google Trends.
- Let op het aantal woorden. Mensen nemen vaak niet de tijd om lange teksten te lezen. Een tekst van 500 tot 800 woorden is vaak voldoende om je verhaal te vertellen en het is voor de lezer te overzien.
- De titel bestaat uit één regel en dekt de lading van het verhaal.
- Gebruik tussenkopjes en/of witruimte zodat de lezer de tekst kan scannen.
- Spelfouten dragen niet bij aan een betrouwbare reputatie. Lees je tekst nog eens goed na of laat dat door een ander doen.
- Blijf qua woordgebruik en stijl dicht bij jezelf. Als je het schrijven van blogs door een ghostwriter laat doen moeten die aansluiten op jouw stijl.
- Schrijf alsof de lezer tegenover je zit en je hem of haar rechtstreeks aanspreekt.
- Als je al een website hebt, integreer je blog dan op je site. Mensen komen voor herhaalbezoeken en het verhoogt het vertrouwen in je expertise. Beweging op je site verbetert ook je vindbaarheid.
Achteroverleunen?
Zo, je blog is geschreven, even plaatsen en klaar! Nee dus. Als je wilt dat het wordt gelezen, moet je via jouw socialmedia-kanalen laten weten waar jouw blog staat en reageren op reacties die je via diverse kanalen krijgt. En wie weet, misschien bieden die reacties je meteen weer inspiratie voor een volgend blog.
Geef een reactie