Een website is dé manier om jezelf en je activiteiten te presenteren. Je denkt eerst na over de webstrategie en – structuur. Vergeet daarna niet om ook voldoende aandacht te besteden aan de tekst. Ook hier geldt: eerst denken, dan doen. Werken volgens een plan helpt je om goede, gestructureerde teksten te schrijven die ervoor zorgen dat je website gevonden wordt. En dat wil je toch graag?
Marketingstrategie
Een website komt doorgaans niet uit de lucht vallen. De site maakt deel uit van een groter strategisch geheel. Als het goed is heb je niet alleen nagedacht over het doel van de site, maar weet je ook:
• hoe je jouw doelgroep(en) wilt aanspreken
• wat je de sitebezoekers wilt vertellen
• hoe je dat gaat vertellen
• wat je de bezoeker wilt laten doen op de site
Kies voor één onderwerp per pagina. Dit zorgt voor structuur, betere leesbaarheid én vindbaarheid.
Je leest er meer over in Hoe is het met jouw website?
Zoekwoorden (seo)
Je wilt dat de website ook wordt gevonden. Het is dus belangrijk om Search Engine Optimization (SEO) toe te passen.
Zoekmachineoptimalisatie of SEO is het geheel aan activiteiten dat is bedoeld om een webpagina hoog te laten scoren in de organische -gratis- zoekresultaten van een zoekmachine, op de voor die webpagina relevante trefwoorden, trefwoordcombinatie(s) casu quo zoekterm(en).
Hoofdzoekwoorden
Als je de strategie helder hebt, ga je zoekwoorden bepalen. De Zoekwoordplanner van Google is een handig hulpmiddel. Bepaal hoofdzoekwoorden, dit zijn woorden met een hoog zoekvolume en lage concurrentie.
In de lijst hierboven zie je een deel van de resultaten naar aanleiding van de zoekopdracht ‘cupcakes speciaal’. Hieruit blijkt dat ‘Cupcakes Recept’ en ‘Cupcakes Versieren’ goede hoofdzoekwoorden zijn.
Gerelateerde zoekwoorden
Naast de hoofdzoekwoorden bepaal je ook een aantal gerelateerde zoekwoorden. Door die woorden in je tekst te verwerken ‘weet’ de zoekmachine waar de tekst over gaat. Klikken op ‘Cupcakes Recept’, laat suggesties zien die je kunt gebruiken.
Hetzelfde gebeurt als je klikt op ‘Cupcakes Versieren’.
Schrijven
Nu kun je gaan schrijven. Laat je niet verleiden om je tekst meteen vol te zetten met zoekwoorden. Zorg dat je de bezoeker vertelt wat die wil weten als hij of zij op jouw site komt. Als het goed is weet je dat door de strategie waarmee je bent gestart. Zoekwoorden geven richting, maar laat je boodschap leidend zijn. Schrijf korte alinea’s en vermijd zoveel mogelijk terugverwijzingen zoals ‘Hierboven lees je…’ of ‘Zoals u eerder las…’. Mensen bekijken een webpagina volgens een patroon, daardoor zien ze niet alles en loop je het risico dat ze de tekst voor de verwijzing niet hebben gelezen. Het kan een reden zijn om af te haken.
SEO
Pas nadat je de teksten hebt geschreven met je (potentiële) lezers is het achterhoofd, ga je de tekst optimaliseren voor zoekmachines. Probeer zoekwoorden vooral in de titel, tussenkopjes, inleiding en afsluitende alinea te verwerken. Door te zorgen voor een goede samenhang tussen deze elementen maak je het de lezer én Google nog makkelijker. Zoekmachines kunnen geen afbeeldingen ‘zien’. Met alt-teksten geef je afbeeldingen een omschrijving mee. Deze omschrijving wordt wel gelezen door Google dus probeer ook hier zoekwoorden te gebruiken. Tot slot helpt het plaatsen van interne links naar gerelateerde artikelen ook om gevonden te worden, zeker als je zoekwoorden in de gelinkte tekst zet.
Schrijfstijl
Je schrijfstijl hangt samen met het doel van je website. We lopen de doelen kort even door:
• informeren: je wilt een inhoudelijke boodschap overbrengen.
• activeren: je wilt de aandacht trekken en vasthouden en de lezer verleiden tot een actie.
• verkopen / conversie bereiken: je wilt de lezer verleiden tot een aankoop van een product of dienst.
• service verlenen: met korte en heldere teksten leid je de lezer naar het antwoord op een vraag of het gewenste resultaat dat hij zoekt.
In een volgend blog ga ik in op stijlprincipes die de verschillende schrijfstijlen ondersteunen.
Heb jij nog vragen over het schrijven van webteksten? Laat het weten via telefoon, mail of gebruik de WhatsAppknop op deze website.
Geef een reactie